Valentin napi csokoládé készítése

Az alábbiakban segítséget nyújtunk ahhoz, hogy elkészíthesd saját, különböző ízesítésű táblás csokoládédat, mellyel megajándékozhatod családtagjaidat és barátaidat.

valentin napi csokoládé készítése Bravico

Alapanyagok, eszközök

táblás csokoládé öntőforma Bravico
Csokoládé: lehet csokoládé pasztilla, amely egyes csokoládéboltokban beszerezhető, de boltban vásárolható táblás csokoládét összetörve is lehet kiváló minőségű alapanyag.
Milyen csokoládét vásároljuk? Amennyiben jó minőségű táblás csokoládét szeretnénk készíteni 60-70% kakaótartalmú étcsokoládét válasszunk. Aki jobban szereti a tej vagy fehér csokoládét, természetesen abból is lehet igazán finom remekművet készíteni.
Aszalványok, magvak, fűszerek: a képen látható termékek elkészítéséhez aszalt epret, aszalt sárgabarackot, pisztáciát, mandulaszeleteket használtunk.

Táblás csokoládé öntőforma: a legjobb, ha kemény PVC vagy polikarbonát öntőformát használunk.

Egyéb eszközök: speciálisan főzéshez kialakított hőmérő vagy maghőmérő, hajlított kenőkés, fém kaparókés, fém tál, edény a víz forralásához, gránit/márványlap vagy fém tepsi.
Táblás csokoládé készítése

Öntőforma előkészítése: A táblás csokoládé formát puha szivaccsal és mosószeres vízzel megtisztítjuk, majd  szárazra töröljük. Nagyon ügyelni kell, hogy víz még véletlenül se maradjon a formában, mert cukorszürkülést okoz.

csokoládé csoki olvasztása Bravico
Csokoládé olvasztása, temperálása
A csokoládé olvasztása úgy is megoldható, ha egy lábasban vizet forralunk, majd a lábas tetejére tesszük azt a fémtálat, amibe a csokoládédarabokat tettük. Arra kell ügyelnünk, hogy a csokoládé hőmérséklete ne haladja meg a 70C-ot, mert akkor csomósodik. Akinek van speciális asztali csokoládé olvasztó berendezése, inkább azt használja.
A csokoládé felülete akkor lesz csillogóan fényes és akkor tudjuk kiütni az öntőformából, ha betartjuk a temperálási folyamatot, amely a következő:
- a csokoládét felolvasztjuk folyamatos kevergetés mellett 40C-ra, a csokoládé hőmérsékletét speciálisan főzéshez kialakított hőmérővel vagy maghőmérővel végezzük.
- a felolvasztott csokoládé 1/3 része a tálban marad, a 2/3 részét viszont kiöntjük gránit vagy márvány felületre. Sima aljú fém tepsibe is önthetjük, de sokkal hosszabb ideig tart a hűtés. Ennek az oka, hogy a vékony fémréteg hamar, míg a vastag gránit vagy márványlap hideg felülete lassan melegszik át.
- kenőkéssel és fém kaparólapáttal az alábbi mozdulatsort kell elvégezni. A kaparólapáttal toljuk a csokoládét, majd a kenőkéssel a kaparólapát mindkét oldaláról lehúzzuk a rátapadt csokoládé réteget. Ezt a mozdulatsort addig végezzük, amíg a csokoládé hőmérséklete 30C-ra csökken.
A temperálás lényege, hogy a csokoládé felülete idővel ne szürküljön be, illetve a csokoládé tábla ne ragadjon bele az öntőformába.
A temperált csokoládét visszaöntjük a tálba és összekeverjük a tálban maradt csokoládéval.
kenőkéssel lehúzás Bravico
Csokoládétábla kiöntése: A megfelelően temperált csokoládét kiöntjük a formába, majd a kenőkéssel, vagy kaparókés-sel elsimítjuk. Fontos, hogy a csokoládé egyenletesen töltse ki a formát. A felesleges csokoládét a kenőkéssel lehúzzuk.

Légtelenítés: Ez azt jelenti, hogy a csokoládéba került apró légbuborékokat ütögetéssel eltávolítjuk, mert így szép egyenletes lesz a táblás csokoládé felszíne. Az ütögetést úgy végezzük, hogy a forma egyik rövidebb oldalát kezünkkel kb. 5 cm-re, megemeljük, majd visszaejtjük a konyhapultra. Ezt a mozdulatsort legalább 4-5 percig végezzük.

Ízesítés: A kellően légtelenített csokoládé tetejére rászórhatjuk az előzetesen előkészített, felvágott aszalványokat és magvakat.